2012. február 21., kedd

Vigyázz, kész, rajt...jön a gólya!!!!

Amikor hevesen dobogó szívvel, izzadó tenyérrel, lélegzetvisszafojtva, kővé dermedve nézzük a fehér mezőt a terhességi teszten - Úristen, két csík! Szülők leszünk! Kisbabánk lesz! - még nem is gondoljuk, hogy a 9 hónap végére akár a teljes káoszig is el tudunk jutni.
Az idő közeledtével egyre inkább szembesülünk a ténnyel, hogy akár milyen pici egy ilyen baba, és akármennyire is akartuk, fogalmunk sincs, mit is kéne venni, mi az, ami szükséges, mi felesleges, és egyáltlán mire való az, amit ajánlottak, és miért is kerül mindez ennyibe?
Jön a sok jótanács az környezetünkből, mindenki mást momd, és ha betévedünk egy bababoltba, na ott végképp mindent meg kell venni.
Hamarosan magunkbaroskadtan ülünk a szoba közepén, és rájövünk, hogy egy fillérünk se fog maradni, helyette lesz egy halom babaholmink, és azt se fogjuk tudni mi mire való, az agyunk lüktet, és meghozzuk a végső döntést: ELEGÜNK VAN!
Még mielőtt az őrület ezen fokára eljutnánk, gondoljuk át, a születés után mire is van szüksége egy ilyen csöppségnek. Ágyra, pelenkára, ruhácskára?
Nem. Csupán egyetlen dologra: az Édesanyjára.
Ezen kívül ő semmi másról nem fog tudomást venni. Nem kell más, csak a testünk melege, és természetesen a táplálék. Az, hogy mibe van begöngyölve, hogy mit fog összekakilni, őt nem érdekli.
Csak ezután jönnek azok a dolgok, amik a mi kényelmünket szolgálják. De semmi pánik, szép sorban mindent.
Először is, jöjjön a tervezés.

Írjunk listát
Előttünk a papír, a ceruza...hogyan tovább? Nem is olyan egyszerű, igaz? 
A kezdeti időszakban szükséges dolgok összeállításához nagyon hasznos a védőnő, illetve az adott kórház babakelengye-listája. Ne féljünk kérdezni, nem fognak semmi haszontalan dolgot ajánlani, nekik nem céljuk, hogy megbolonduljunk.
Hogy ne legyen kusza egyveleg, kezdjük témakörök szerint.
Én 8 kategóriát írtam anno, és mindegyikhez részletesen felsoroltam mindent, amit csak be lehet szerezni, aztán pedig kihúztam azokat, amik szerintem nem kellenek.
A legjobb, ha ezt egyedül, csendes magányunkban csináljuk, a leendő apukák idegzete nem erre lett kitalálva. Ha mégis, akkor ne felejtsük el, hogy mi leszünk otthon a picikkel, nem az apuka.
 Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kell-e az adott dolog vagy sem, írjuk ki a termék adatait, azt, hogy hol és mennyiért lehet kapni, és őrizzük meg a listával. Ha mégis úgy döntünk a baba születése után, hogy szükségünk van rá, apa megkapja a cetlit az adatokkal, és már indulhat is megvenni, nem fog kétségbeesni, hogy hol-merre-mennyiért-melyiket.
Az általam kijelölt fő kategóriák a következők voltak:
babaszoba, utazás, ruházat, etetés/szoptatás, biztonság, fürdés/pelenkázás, játékok.
A webáruházakból kiválogathatjuk a babaholmikat, amik a kategóriákhoz  írhatunk fel.

A termékek konkretizálása
Jöhet a böngészés, melyiket, hol, mennyiért, amit a listán szereplő dolgok mellé írhatunk, így egy átfogó képet kapunk arról, mennyit költünk.
Gondoljuk át azt is, mit mennyi ideig fogunk használni. Ha nem tervezünk kistesót 1-2 éven belül, megéri beruházni olyan kiságyra, amit 4-5 éves korig használhat a csemeténk.
A babakocsinál én a travel system-et választottam, igaz, hogy drágábbnak tűnik, de ha mindent külön-külön veszek meg, majdnem ugyanott vagyok, így pedig egyben megvan a mózes, a babakocsi, az autósülés, ami babahordozóként is funkcionál, és mind kompatibilis egymással, tehát ha a kocsiban elszunnyad a babókánk, autósüléssel együtt egy kattintással rögzíthetjük a babakocsi vázához, nem kell őt kibontogatni, háborgatni, hagy aludjon az alvó oroszlán :)
Másik nagy spórolási ötlet, a mosható pelus. Nem mindenki van oda az ötletért, pedig féléven belül behozza az árát, a babák szeretik, és ma már igencsak leegyszerűsödött megoldások vannak, csak felpatentolja az ember és kész is. (bővebben itt)
Sajnos minden egyes darabot itt nem tudok felsorolni, mert az témakörönként egy-egy blogbejegyzést is kitenne. Ha kezdünk elveszni a hatalmas választékban, tegyük félre kicsit a listát, vegyünk mély lélegzetet, és gondoljunk arra, hogy mi is felnőttünk valahogy, amikor még csak egy fajta cumi volt.

Beszerzés
Ha megvan a kész listánk, jöhet a vásárlás.
A kölcsön kapott dolgok
Először gondoljuk át, mi az, amit kölcsön tudunk kérni. A kölcsön dolgokra ugyan jobban kell vigyázni, de nem kerülnek semmibe, és menet közben rájöhetünk, hogy erre nincs is szükségünk, felesleges lett volna megvenni.
Ha nincs kitől kölcsönkérni, jöhet a vásárlás.
Új vagy használt
Ne gondoljuk, hogy ha valami nem új, akkor gagyi is. Nézzünk szét, mielőtt döntenénk, lehet, hogy tökéletes állapotban jutunk hozzá egy már használt bútordarabhoz, és az ár különbözetén sok más apróságot meg tudunk venni.
Hol?
Boltban:
A terhesség során már figyeljük az akciókat, mert sajnos, ha betévedünk egy bababoltba, és ott mindent megveszünk, akár a dupláját is kifizethetjük annak, amit terveztünk.
Internet, aukciós portálok:
Kényelmesebb az otthon melegében válogatni, a teszveszen akár új holmit is beszerezhetünk jóval olcsóbban.
Akik bátrabbak, nézzenek szét külföldi oldalakon is, mert angol oldalakon új, neves boltok kínálatában az itthoni ár akár feléért is rendelhetünk termékeket(légzésfigyelő, cumisüvegek, mellszívók), amit 1-2 ezer forintért házhoz is szállítanak Magyarországra is.(pl itt)
Mennyiért?
Nem biztos, hogy a drágább mindig jobb. Néha csak a márkát fizetjük meg. Érdeklődjünk ismerősöktől, internetes fórumokon, és bízzunk a saját döntésünkben.

Utolsó lépés: megszabadulni a felesleges dolgoktól
Nincs olyan szülő, aki ne venne meg felesleges dolgokat. Nem azért, mert nem gondolja át, egyszerűen csak a baba dönt úgy, hogy neki az nem jó, vagy éppen mi, hogy nekünk se jó!
Ilyenkor nem kell bosszankodni, nem vagyunk jövendőmondók, nem tudunk mindent kipróbálni, hogy beválik-e.
Ha valami nem válik be nekünk, másnak még nagyon hasznos lehet.
Ajándékozzuk el, vagy töltsük fel a teszveszre, és az árából akár újat is vehetünk, nem marad bennünk az az érzés, hogy megint begyűjtöttünk valami haszontalant.

Tény, hogy nincs egyszerű dolgunk. Nekem már abba is belefájdult a fejem, hogy megint elkezdtem gondolkozni a témán, mennyi minden kell. De ha tematikusan, ésszerűen nekikezdünk a listának, és lépésről lépésre haladunk, akkor nem fogjuk túllépni az anyagi kereteinket, és nem érezzük azt az utolsó hetekben, hogy semmi sincs a helyén.
Nem történik tragédia, ha valamit elfeljtettünk megvenni, hiszen nem ezekkel az apró tárgyakkal lesz teljes az életünk, hanem azzal a kis várva várt jövevénnyel, akinek egyetlen dologra van szüksége:
Szeretetre. Minden mennyiségben.


Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!

Nincsenek megjegyzések: