2008. február 16., szombat

Az élet nehéz

Figyelmeztetés!
A leírt történet NEM igaz eseményeken ALAPSZIK, mert ez egy IGAZ TÖRTÉNET.
Berta nyíregyházi lakos, harmicakárhány éves, férjnél van , 2 gyerek.
Telefonál 5 után Londonba Zelmának. Zelma dolgozik, és még fog is magyar idő szerint 8-ig. A telefon otthon. Zelma egyik barátja, Ákos felveszi. Berta nagyon izgatott, mert Budapesten van, és majdnemhogy követeli Zelmát, aki 25 éves londoni lakos, egyedülálló, félmillió forint adóssággal.
Bertának szállás kell éjszakára Budapesten. Szeretné, ha Zelma szerezne neki szállást a teológián. Ákos felajánlja, hogy átadja az üzenetet, de Bertának nem tetszik, és ingerülten mondja, hogy az már késő, akkor ő már mit kezdjen vele, nem kell visszahívni. De azért még bepróbálkozik Ákosnál, hogy ő nem tud-e szerezni neki, merthogy ő a Zelma barátnőjének a férje. (Az összefüggést én se értem) Egy a vége, Berta megsértődve lerakja a telefont.
Magyar idő szerint fél 10-kor csörög a telefon. Berta az. Mégiscsak kell szállás. Berta a férjével, kocsival vannak Pesten, és én ugyan nemtom mit csinálnak, de lehet hogy az autóban ülnek, és várják, hogy megcsörrenjen a telefon, és valaki azt mondja, hogy gyertek, nálam van hely…ráadásul ingyen. Nem tudom, mi a foglalkozása Berta férjének, lehet éppen ügyeletes balfasz. Ez esetben a történet érthető.
Zelma lázas kapkodásba kezd, sűrű jajjjistenem-ezgetés és kéztörgelés közepedte, hogyan szerezhetne Bertának szállást, aki Magyarországon van, 2 óra alatt hazaérne autópályán, és van egy férje, aki lehet épp ügyeletben van…és harmicvalahányéves. Vagy kituggya…
Zelma leül az internethez(mert a teológia már zárva van, szoval kiesett), és lázasan keresi a magyarországi lapokat, vmelyiket angol nyelven is. Sikerül találnia párat, aztán telefonál Magyarországra.
Az egyik hotelben van is hely, de 10ezer forint lenne 2 főnek, az meg sok, mert ugyan van pénze Bertának, de annyit nem szeretne fizetni, ezért Zelmának olyat kell találnia, ami csak 5ezer forint 2 embernek. Most meg kell jegyeznem, 2008-ban vagyunk.
Szóval a telefonnál tartottunk. Az utolsó hotel élő vonalban közli, hogy a kapukat már bezárták, de hajlandó kinyitni, és hogy akkor kell-e a szoba.
Berta elbizonytalanodik, és közli a recepcióssal, hogy még nem tudja, mert a barátjainak keres, akiknek nincs most telefon-alkalmatosság a közelben. Még mindig 2008-ban vagyunk.
Ezalatt Berta és a férje ülnek a kocsiban csodára várva. Zelma már hivja is őket…jah, akkor mégis van telefonjunk…mostmár magam sem értem. Mindegy.
Kicsörög. Berta felveszi. Zelma közli a jóhírt, hogy van egy szálló, akik hajlandóak kinyitni a kaput, de Berta sokallja az árat. Ő inkább ingyen szeretne, és megkérdezi Zelmát, nem aludhatnának-e egy barátjánál vagy rokonánál…(a telefonbeszélgetést Zelma fizeti) Végül kierőszakolja Zelma áldását, hogy felhívja Zelma egyik legjobb barátját, Anettet, aki fiatal házas, és Pesten lakik, hogy ottaludjon.
Később Zelma elbizonytalanodik, és visszahívja Bertát, hogy inkább mégse hívja fel Anettet, mert már pofátlanság lenne este 10-kor. Hogy mi történik a telefonban, nem tudjuk, de Zelma, akinek fél millio forint adóssága van, felajánlja, hogy kifizeti a hotelszobájuk felét, mert Berta annyit nem akar fizetni.
A további események homályosak, de végkifejlet megállja a helyét.
Zelma végül lerakja a telefont. Hogy mi lesz Bertáékkal, azt még Zelma se tudja, mert Berta és a férje ott ül a kocsiban a teológia parkolójában, szerintem már a Jóisten se tudja mire várva. Lehet épp ügyetelben vannak.
Aki nem hiszi, járjon utána...Talán még megláthatjátok az elkeseredett házaspárt egy kocsiban ülve, várva, hogy mi történik...egy teológia parkolójában...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örkény egypercest megszégyenítő. Filmünk a fantázia szüleménye, a műsorban csúnya szavak hangzanak el.... Légyszi legyél író... kár hogy az eset nem tegnap történt, mert történetesen a teológián aludtam, de nem láttam semmi "ismerőst" a parkolóban..
Üdv Gerzson